Шукати в цьому блозі

вівторок, 28 серпня 2012 р.

Вагітність - це радість?

 Я вагітна ... Я вагітна? Я вагітна! Скільки жінок за 10 секунд встигали пережити розгубленість, шок і, нарешті, безмежну радість, дізнавшись, що носять в собі нове життя! Це дивовижні емоції і почуття, адже усвідомлення свого материнства приходить значно пізніше, а спочатку - тільки невідомість. Цікаво, що стан, який часто сприймається як недолік і хвороби, насправді щасливим періодом життя. Тому до слова "вагітність" потрібно звикати. 

 Істотно, що протягом 9-ти місяців кожна жінка задається безліччю питань, про які раніше не було необхідності думати. Це стосується як власного здоров'я (емоційного чи фізичного), так і відносин з чоловіком, друзями, а часто виникають і матеріальні питання. Звичайно, багато відповідей знаходимо відразу, під час консультацій з лікарями, читаючи відповідну літературу, нарешті, набуваючи власний досвід.
Але є питання, на які не відразу дають відповідь, або відверто уникають його. Наприклад, це стосується так званих розрахунків за пологи, різні внески і платні аналізи та огляди. Звичайно, в країні, де медицина вважається безкоштовною, всі звикли до обов'язкових «подарунків». Тільки не кожному такі дари по кишені. Але про все по порядку.

Спочатку хотілося б з'ясувати або пояснити сам стан вагітності і те, як слід її сприймати. Також торкнуся сімейних питань батьківства і, нарешті, подумаємо, як розраховуватися за свій внесок в суспільство, тобто при появі на світ малюка.Природно, що неможливо зрозуміти вагітну, не будучи нею. Тому чоловікам так часто буває шалено важко порозумітися з дружиною під час цього цікавого для обох періоду. Проблема криється не тільки в чоловіках, а більшою мірою в жінках, які з самого зачаття сприймають вагітність як хвороба. Часто призводить до позиціонування себе як жертви, бідної, нещасної, яку ніхто не розуміє. Важливо зрозуміти і пояснити самому собі, що носити в собі дитину - не патологія, це ж роблять мільйони жінок у всьому світі. Також це не хвороба, а пов'язані з вагітністю симптоми є цілком природними і стоять того, що чекає попереду. Звичайно, я не стану малювати все яскравими фарбами. Для жінки, яка переносить сильний токсикоз, мабуть, важко довести, що цей стан є радістю і щастям. Важко посміхатися при згадці про безліч заборон, починаючи від харчування й закінчуючи способом життя в цілому. І ще багато різних секретів криється під загадковим словом «вагітність», але, взявши вперше в руки малюка, мати забуває все, що пережила, виношуючи його. Думаю, справедливо буде стверджувати, що вагітність - це одночасно і дар, і жертва. Але необхідно відразу правильно розставити акценти: не буде ніякого дару без попередньої жертви, хоча зосереджуватися ми повинні на першому. Як вже було зазначено, біль, обмеження, всі складнощі забуваються при першому контакті матері і дитини. Отже, першою була жертовність жінки, яка відмовлялася від багатьох речей заради майбутньої дитини, але саме ця дитина став великим даром і заплата.


Великою проблемою для кожної вагітної жінки є дратівливість, яка заборонена в такому стані. Що порадити жінкам, які не можуть не нервувати? Адже повсякденне життя провокує до різних випробувань. Нервові стреси, часті паніки і депресії ... звичайно, до цього себе не варто доводити. Важливо зрозуміти, що саме вас спонукає до нервуваннях, чому вам хочеться плакати чи кричати, хто і за що вас образив. Можливо, проблеми зовсім немає, а ви просто занадто чутлива. Добре, якщо жінка знаходить розраду в духовних роздумах, присвячує час молитви. Це не тільки заспокоює, а й надає душевну стійкість багатьом нелегким моментам. Не треба слухати все, що говорять інші жінки, лікарі, різні люди. Кожна людина - індивідуальність. Можливо те, що сталося з однієї вагітної, обійде вас, значить, не треба передчасно турбуватися за те, чого ще немає. Добре також не перевантажувати себе фізично. Бажано багато не працювати і не перевтомлюватися, адже все, що відбувається з вами, передається дитині, а йому це може бути неприємно. У нас поширений стереотип, що народжувати потрібно не пізніше 25-30 років. З точки зору медицини, перші пологи дійсно бажані до 30 років, але не треба вважати сорокарічну маму старої. Тим більше, якщо дитина не перший. "Кожні пологи: в 20, в 30, в 40 років є унікальними насамперед для морального і емоційного стану жінки. Це зовсім інші відчуття і переживання. І воно того варто", - лікар акушер-гінеколог.


Особливо важливо для кожної жінки те, щоб людина брав активну участь в житті майбутньої дитини ще з початку вагітності. Це стосується як додаткової уваги і дбайливості за вагітною, так і усвідомлення самою людиною свого батьківства, яке вже почалося. Не треба чекати, поки дитині виповниться 2-3 роки. Ви є батьками вже, а, отже, і піклуватися про нього повинні з утроби. Поширеною помилкою багатьох батьків є позиціонування себе як власника сім'ї, тобто зводити свою роль батька до заробляння грошей. Турбота проявляється не в подарунках. Дитина не повинна асоціювати батька з золотим ящиком грошей, батько - це набагато більше. Цікавитися життям дитини ще з його зачаття, прислухатися до його рухам, спостерігати за його пересуванням в утробі, намагатися говорити і думати про хороше - це не тільки завдання матері. Якщо людина бере активну участь в "виношуванні" дитину, йому буде легше разом з дружиною "народжувати" свого малюка. Так, саме народжувати! Адже сімейні пологи стали досить поширеним явищем в сучасному суспільстві. Це величезна підтримка для жінки і не менш значний досвід і урок для чоловіка, який зможе більше цінувати роль дружини як дружини і матері. У багатьох виникає питання, чи дійсно позитивно вплине на чоловіка його присутність на пологах? Чи готовий він до цього і чи не буде хвилюватися? Відповідь банально проста: це питання кожна пара має вирішувати особисто. Звичайно, якщо людина такий чутливий і так вперто не бажає перерізати пуповину своїй дитині, не варто його примушувати до цього. Але, мабуть, кожна жінка хотіла б підтримки в критичний момент від коханої людини.


Ось і народився Ваш малюк. Одні випробування позаду, інші - попереду. Але що ж робити з "подякою" лікарям, акушерам, медсестрам, педіатрам і всім, хто вважає, що гідний нагороди? Це питання також є особистим. На жаль, у нас прийнято матеріально "дякувати". Але не всі так можуть. Та й не варто, нарешті. Подумайте самі: чому ви повинні платити за те, що народили дитину? Тим більше, якщо пологи пройшли без ускладнень, природним шляхом. Але, увага, мова йде тільки про державні лікарнях і пологових будинках, і, звичайно ж про лікарів, до яких Ви потрапляєте випадково, а не за попередньою домовленістю. Якщо жінка, прагнучи забезпечити себе професійним лікарем, шукає такого напередодні, то, зрозуміло, що такі послуги доведеться оплачувати, адже вони вже вважаються приватними. Але не варто забувати, що кожен лікар, з яким Ви домовляєтеся, може і без того опинитися на чергуванні під час Ваших пологів. Якщо в державних лікарнях і пологових будинках вимагають "подяки" шляхом твори різних відхилень і хвороб у вашого малюка або у вас (особливо, коли пологи перші), то це вже тест на вашу психологічну стійкість і рівновагу. Прикро стикатися з нахабством і вимаганням, тому треба добре подумати перед тим, як тамувати апетити людей, які давали присягу Гіппократа, і які повинні виконувати свою роботу чесно і сумлінно. Звичайно, можливо, іноді варто "подякувати". Але Ви самі вирішуєте, чи варто той лікар тієї "подяки", яку просить. Зрештою, для Вас особисто така "подяка" не буде вже моральним гріхом і, тим більше, не вважається чимось непристойним.

Немає коментарів:

Дописати коментар