Шукати в цьому блозі

середу, 11 липня 2012 р.

Здорове харчування - запорука успіхів у навчанні!

Зовсім скоро починається новий навчальний рік. Хтось піде в перший клас, інші діти перейдуть з молодших класів в старші, а старшокласники будуть готуватися до вступних іспитів. І для всіх школ
ярів дуже важливим фундаментом успіху в цих починаннях є здорове харчування. Яким має бути харчування школярів, щоб дитина росла, розвивався і добре вчився?

Найважливіші складові, від яких багато в чому залежатиме успіх школярів в пізнанні навколишнього світу, є здорове харчування і оптимальний розпорядок дня. І, якщо з останнім все зрозуміло, то з харчуванням школяра зорієнтуватися складніше. Кожен виробник «кричить», що його товар допоможе дитині правильно рости і розвиватися, але далеко не завжди так і є насправді. Ми поговоримо про дійсно потрібних дитині продуктах.
Перш за все, важливо подбати про те, щоб харчування школярів було збалансованим. Дитині потрібні не тільки жири, білки та вуглеводи, а й вітаміни, амінокислоти, мікроелементи і мінерали, а також деякі жирні кислоти. Самостійно в організмі ці компоненти не синтезуються, а для повноцінного розвитку організму дитини вони просто необхідні. Співвідношення між жирами, білками та вуглеводами має бути 1:1:4.
Також дуже важливо дотримуватися балансу між витрачанням і надходженням речовин в організм дитини. Якою має бути калорійність раціону школярів? У віці від 7 до 10 років - близько 2400 ккал, від 14 до 17 - близько 2600-3000 ккал, ну а якщо школяр займається спортом, то до цього потрібно додавати близько 300-500 ккал.
Отже, що ж насправді необхідно дітям шкільного віку для нормального розвитку і росту?
Білки


Найбільш цінні групи - молочний і рибний білок, вони засвоюються краще за інших. Далі йдуть м'ясної білок і білок рослинного походження. Школярі повинні щодня одержувати від 75 до 90 г білка, 40-50 г з них повинні бути тваринного походження. Тому дитині потрібно їсти сир, рибу, м'ясні продукти, сир, яйця, кисломолочні напої і молоко.
Жири
Для школярів норма споживання жирів - від 80 до 90 г на добу, жири повинні складати не більше 30% добового раціону, саме це правило найчастіше порушується. Жирами багаті не тільки звичні жирні продукти, такі як сметана, масло, сало тощо, риба, молоко і м'ясо є джерелом прихованих жирів. Це слід враховувати. Щоб заповнювати потребу дитячого організму в жирах, дитина повинна їсти вершкове масло, сметану.
Вуглеводи
Корисніше всього складні вуглеводи, прості повинні складати не більше 100 г в добовому раціоні, всього вуглеводів потрібно 300-400 г в день. Щоб поповнити енергетичні запаси, дітям потрібно давати сухофрукти, мед, крупи, хліб, картоплю, цукор.
Тепер поговоримо про вітаміни. У раціоні школяра вони повинні бути присутніми обов'язково. Причому, не тільки молодших, а й старших школярів. Основними вітамінами, необхідними дитячому організму, є:

    
Вітамін А: міститься в зеленій цибулі, зелені, моркви, солодкому перці, щавлі, шпинаті, чорноплідної горобини, обліписі, шипшині;

    
Вітамін С: міститься в цитрусових, картоплі, червоному болгарському перці, червоної і чорної смородини, помідорах, петрушці та кропі;

    
Вітамін Е: міститься в печінці, яйцях, гречаній і вівсяній крупах, пророщених зернах пшениці;

    
Вітаміни групи В: міститься в помідорах, сирі, бобових, мигдалі, яблуках, капусті, печінці, сирі, хлібі грубого помелу, молоці, сирі.
Також в раціон дитини-школяра потрібно включати продукти, які містять необхідні дитячому

організму мікроелементи та мінеральні солі: кобальт, залізо, йод, мідь, селен, фтор та ін
Але найголовніша рекомендація, яку дають лікарі: не слід годувати дитину насильно! Дитячий організм самостійно визначає потребу в калоріях і тих чи інших речовинах.
Звичайно, крім харчування та режиму, дітям для повноцінного розвитку необхідна і фізична активність, і загартовування і т.п. Все це входить в здоровий спосіб життя школяра - запорука успіху дитини не тільки на шкільній лаві, а й у майбутньому житті!

Немає коментарів:

Дописати коментар