Шукати в цьому блозі

середу, 11 липня 2012 р.

Вправи для колін: для всіх, хто проводить багато часу сидячи

Сьогодні все більше число людей проводить багато часу за комп'ютером. Деякі й працюють і відпочивають у моніторів.
Природно, такий стан речей позначається на здоров'ї. І насамперед - на колінах, які стають великою проблемою в старості.

У цій статті ми розповімо про декілька вправах, які допоможуть запобігти негативним наслідкам тривалого сидіння.

Щоб у майбутньому не було проблем з суглобами ніг їх потрібно підтримувати їх у формі. Можна, звичайно, використовувати самий простий і ефективний спосіб, вирішальний і багато інших проблем. Це регулярні прогулянки. Як відомо, ходьба дуже корисна для колін, та й для всього організму в цілому.

Бажано прогулюватися у вечірній час - це не тільки допоможе підтримувати в доброму стані ноги, а й посприяє міцному сну. Крім того, потрібно намагатися якомога частіше ходити пішки в будь

-яких ситуаціях. Коли є час, а відстань відносно невелика - відмовитися від машини або громадського транспорту.

Якщо таких змін житті домогтися не виходить, потрібно намагатися виконувати спеціальні вправи. Всі вправи для суглобів діляться на дві великі групи - з навантаженням і без навантаження. Коли людина ходить або просто стоїть, на коліна тисне вага тіла. Це і є навантаження. Вправи в положенні сидячи або лежачи - без навантаження. Вправи в положенні стоячи - з навантаженням.

Як правило, вправи без навантаження застосовуються, коли проблеми з суглобами вже є. Їх використовують в якості лікування.

Вправи без навантаження:



1) Лягаємо на спину. Згинаємо ноги в колінах. Потім, не відриваючи ноги від підлоги, рухаємо ними вперед-назад з невеликими амплітудами.

2) Лягаємо на бік. Піднімаємо ногу, яка перебуває в цей момент нагорі і починаємо згинати й розгинати її з невеликими амплітудами.

3) Робиться на високому стільці. Потрібно похитувати ногою вперед-назад або з боку в бік.

Як можна помітити, остання вправа має перевагу - його можна робити навіть безпосередньо сидячи за комп'ютером.


1) Несильні присідання (деякі лікарі вважають, що згинання колін на кут менше 90 градусів під навантаженням шкідливо для суглобів).

2) Випади вперед ногою з легкими погойдуваннями. Маса тіла переноситься на передню ногу.

3) Ходьба приставними кроками з невеликими присіданнями.

Як видно, вправи нескладні і не забирають багато часу. Головне робити їх регулярно, строго дотримуючись графіка. Це не тільки допоможе вести здоровий спосіб життя зараз, але і позбавить від проблем з суглобами в похилому віці.
 

Немає коментарів:

Дописати коментар