Шукати в цьому блозі

неділю, 2 вересня 2012 р.

Серце б'є тривогу

Настали сонячні і теплі дні. Зелені дерева і трава в саду надихають вас влаштувати пікнік або вечірку для друзів, і обов'язково з барбекю в головній ролі. Але чи витримає це наше серце?Шашлики є постійною основою пейзажу присадибних ділянок та лісових галявин, призначених для пікніків. Вони стали улюбленим способом проведення вільного часу на свіжому повітрі. Найпростіше кинути на решітку, куплену в довколишньому магазині, ковбасу чи курячу ніжку. Їжа під відкритим небом має зовсім інший смак. Прихильники барбекю стверджують, що це здорова форма приготування страв, тому що запечені шматки м'яса, в результаті виплавки з них жиру, «втрачають калорії». Тим не менш, калорії не втрачаються, а, навпаки, створюють додаткові зайві кілограми. Чим більше теплих днів і вечорів, тим гірше для нас! Швидше зростає так зване черево. А надмірна вага або ожиріння дуже сильно впливає на працездатність серця. Знаходиться в м'ясі велика кількість насичених жирних кислот теж шкодить нашому здоров'ю. Викликають зростання холестерину в крові.
Наслідком порушень ліпідного обміну (дисліпідемія) є атеросклероз кровоносних судин, що веде до гіпертонії і серйозних ускладнень серцево-судинної системи.

Поширена загроза.Кожен третій дорослий Росіянин має гіпертонію. Найбільш схильні до серцево-судинних захворювань ті особи, у яких виникає гіпертонія, дисліпідемія, ожиріння та цукровий діабет, а також курці сигарет, що ведуть сидячий і нездоровий спосіб життя. Гіпертонія є одним з найбільш важливих факторів розвитку ризику ішемічної хвороби, серцевої недостатності та інсульту. Завдяки популяризації в 90-ті роки застосування поліненасичених жирів, кількість смертей від ішемічної хвороби серця в Росії знизилося. Незважаючи на це, за даними останньої доповіді, опублікованого на одному з сайтів, ми все ще перебуваємо серед європейських країн з високим ступенем ризику виникнення серцево-судинних захворювань.
Що шкварчить на грилі?Вчені попереджають, що шашлики можуть бути причиною раку. При спалюванні на грилі м'яса жир стікає і падає прямо на розпечений вугілля. Шипіння у вогні виділяє шкідливі речовини, які разом з димом осідають на їжі. Інші сполуки накопичуються в занадто пересохлих, частково обвуглених шматках м'яса. Виходом з цієї ситуації є використання алюмінієвих лотків, щоб запобігти капання жиру. Слід регулювати температуру, щоб не обпалити їжу. Щоб звести до мінімуму ризик виникнення токсинів, деревне вугілля найкраще запалювати за допомогою натуральних засобів.




Смачно і здорово.Вибирайте завжди менш жирне м'ясо, наприклад, курку, індичку. Приготоване м'ясо на решітці буде смачне, як жирна свинина, і принесе менше шкоди серцю. Організм краще впоратися з його травленням, коли ви використовуєте спеції (наприклад, екстракт часнику застосовується в профілактиці атеросклерозу судин і при підвищеній концентрації ліпідів). Якщо ви хочете червоне м'ясо, вибирайте більш тонкі шматки і заздалегідь замаринуйте їх в будинку. М'ясо швидше піде з користю для здоров'я. З цієї ж причини їх можна варити або смажити вдома, а потім тільки розігріти на грилі. Товщина смажених шматочків має теж значення. Вони повинні бути тонкими, тоді швидше приготуватися (наприклад, шніцель товщиною 2 см можна буде з'їсти після 10 хвилин, а 4-сантиметровий тільки після 40). Швидко готується так само риба. Приблизно 7-10 хвилин. Риба містить дуже корисні для серця жирні кислоти омега-3. Вони викликають зниження холестерину ЛПНЩ і тригліцеридів, і зростання холестерину ЛВП. У дослідженні DART було виявлено, що після 2 років використання дієти багатою омега-3, у пацієнтів після інфаркту міокарда було зниження смертності на 30% і 33% серцево-судинних захворювань. Дієтологи рекомендують тому їсти рибу два рази на тиждень. Запечені в фользі або безпосередньо на грилі смачні низькокалорійні овочі та фрукти. Вони являють собою відмінне доповнення до м'ясних страв. Фрукти готуються кілька хвилин, але на смажену картоплю або качан кукурудзи потрібно трохи більше часу.

Немає коментарів:

Дописати коментар