Шукати в цьому блозі

вівторок, 31 липня 2012 р.

Шкірні прояви гінекологічних захворювань

Андрогенозалежні дерматопатіі. Симптоми андрогензалежних дермопатія (гірсутизм, акне, себорея, алопеція) відображають периферичні ефекти порушення рівноваги продукції статевих гормонів: надлишку андрогенів і є проявом м'якої вирилизации хворих з синдромом полікістозних яєчників (далі СПЯ).

Надлишковий ріст волосся за чоловічим типом у жінок (гірсутизм) - це наслідок стимуляції андрогенами волосяних фолікулів, і перетворення Пушкова волосся в термінальні (стрижневі, жорсткі і пігментовані). Термінальні волосся локалізуються переважно на обличчі (верхня губа, підборіддя, зона «бакенбард»), на грудях, навколо сосків, по білої лінії живота, поперековій області і на внутрішній поверхні стегон.
Тяжкість гірсутизму далеко не завжди відповідає ступеню підвищення рівня андрогенів, реєстрованого лабораторією. Незначне підвищення рівня андрогенів у периферичній крові може супроводжуватися вираженим гірсутизмом, і, навпаки, явна біохімічна гиперандрогения у японок не призводить до розвитку важкого гірсутизму. Невідповідність між рівнем андрогенів і ступенем надлишкового росту волосся відображає різну індивідуальну чутливість волосяних фолікулів до тестостерону.
В основі акне та себореї лежить посилення продукції секрету сальних залоз під впливом андрогенів. Себорея - результат підвищеної активності сальних залоз вибірково на волосистій частині голови, в області обличчя, на грудях і спині (межлопаточное простір і область плечей).
Акне - захворювання сальних залоз внаслідок закупорювання їх вивідних проток (рис. 3). Акне представляють собою спектр елементів (відкриті та закриті комедони, папули, пустули, кісти). Одним з патогенетичних ланок виникнення акне є гіперандрогенія (поряд з порушеннями ліпідного обміну і процесів кератинізації, зростанням патогенності мікроаргонізмов типу propionbacterium acnes). Юнацькі акне, характерні для підлітків, мають особливість: спонтанне лікування приблизно до 20 років. До 20-річного віку перехідні процеси повинні бути завершені. Дермопатія створює серйозне психологічне тягар для пацієнтки, а запальні форми акне можуть супроводжуватися перифокальним запаленням і після дозволу залишати пігментовані плями і рубці.
Алопеція (облисіння) нетипова для хворих з СПЯ, не більше 3-6% хворих скаржаться на випадіння волосся на голові. Облисіння швидше свідчить про тривалу високої гіперпродукції андрогенів і більше характерна для андрогенпродуцірующей (вирилизирующей) пухлини. Андрогензалежних алопеція - прогресуюча інволюція термінальних волосся до коротких тонких волосся Пушкова типу з наступним їх випадінням в стадії телогена. Найбільш інтенсивне облисіння спостерігається в лобовій, центрально-тім'яної та скроневої поверхні голови.
Чорний акантоз, Acanthosis nigricans (від лат. Nigrico «мати темне забарвлення») - це дерматоз, для якого типові ворсинчасті і бородавчасті зроговілому розростання чорного кольору, симетрично розташовані в галузі природничих складок шкіри і місцях тертя (шия, пахвові западини, складки під молочними залозами і пахово-стегнові складки). Візуально помітні гіперпігментовані ділянки шкіри.
Косметичні дефекти, в основі яких лежить андрогензалежних дерматопатія, - причина глибоких психологічних переживань жінок, які відчувають симптоми дефеминизации. Зміни психіки особливо у молодих дівчат характеризуються симптомами депресії. Пацієнтки пригнічені і практично завжди бачать причину своїх невдач в дефектах зовнішності, насилу знаходять контакт і воліють уникати соціальних зв'язків. Фактично хворі з андрогензалежних дермопатія схильні до самоізоляції. Жінки відчувають проблеми з налагодженням сімейного життя, кар'єрним ростом на роботі.
В результаті недооцінки ролі гінекологічної ендокринології жінки роками проходять курси лазерної або фотоепіляції, щодо безуспішно борються з косметичними дефектами, приймають масу антибактеріальних препаратів. Хоча успіх лікування в першу чергу залежить від своєчасного візиту до гінеколога - ендокринолога, дослідженню гормонального статусу і адекватно підібраного гормонального лікування.

Немає коментарів:

Дописати коментар