Шукати в цьому блозі

понеділок, 23 липня 2012 р.

Чим загрожує передлежання плаценти

Передлежання плаценти - патологія, яка спостерігається у вагітних приблизно в 1% випадків. При нормальному перебігу плацента, як правило, розташовується в області тіла матки або її дна. На передній стінці вона розміщується рідко, так як плацента, розташована біля задньої стінки більшою мірою захищена від травм. У тих випадках, коли вона знаходиться в нижніх областях матки можна говорити про наявність передлежання, що характеризується частковим або повним перекриванням внутрішнього зіва.

Причиною розвитку передлежання є зміна ендометрію матки, яке відбувається після таких втручань, як кесарів розтин і вишкрібання, на тлі запальних процесів, при ускладнених і багаторазових пологах.
Крім того, патологія може виникнути у жінок, які страждають ендометріозом, запаленням шийки матки і при багатоплідній вагітності. Дослідження підтверджують той факт, що набагато частіше передлежання спостерігається при повторній вагітності.Про наявність передлежання свідчать такі ознаки, як кровотечі, які можуть виникати в різні періоди вагітності та відрізнятися регулярністю. На малих строках кровотечі зустрічаються рідко. Найчастіше симптоми проявляються при формуванні нижнього відділу матки, що відбувається в другій половині вагітності. Надалі кровотечі посилюються, і на останніх тижнях відрізняються найбільшою інтенсивністю.Кровотечі виникають через регулярно повторюваної відшарування плаценти, внаслідок чого ушкоджуються кровоносні судини матки. Втрати крові плодом в даному випадку не відбувається, проте через порушення газообміну йому загрожує кисневе голодування. Спровокувати передлежання можуть фактори, до яких відносяться підвищені фізичні навантаження, статевий акт, гінекологічне обстеження, теплові процедури. Саме для того, щоб уникнути розвитку даної патології, вагітним жінкам рекомендується відмовитися від сауни, лазні і гарячих ванн.


Повне передлежання відрізняється раптовістю і інтенсивністю кровотеч, при цьому больові відчуття відсутні. Кровотечі припиняється без додаткового лікування, проте через деякий час з'являються знову. При неповному передлежанні симптоми зазвичай з'являються в останні тижні вагітності. В окремих випадках кровотечі спостерігається лише на початку пологів. Їх інтенсивність залежить від площі передлежачого ділянки плаценти.При появі кровотеч на ранніх термінах вагітності, що характерно для повного передлежання, у пацієнтки розвивається анемія. В подальшому може з'явитися загроза переривання вагітності. Паралельно з передлежанням у пацієнток може розвинутися пізній токсикоз, гестоз або нефропатія. У плоду, що зазнає сильний кисневе голодування, спостерігається затримка розвитку, крім цього він нерідко бере косе або поперечне положення, що призводить до додаткових ускладнень вагітності та пологів.Діагностика передлежання не представляє особливої ​​складності. При наявності регулярних кровотеч у пацієнтки проводиться ретельний огляд шийки матки і стінок піхви для виключення інших патологій і можливих травм, які мають схожу клінічну картину. Сучасна медицина використовує один з найбільш безпечних методів діагностики - ультразвукове дослідження, в ході якого встановлюється правильний діагноз. Крім цього УЗД дозволяє визначити варіант передлежання, а також структуру і площу передлежачого ділянки. Дослідження проводиться при помірному наповненні сечового міхура. Особливу увагу при цьому приділяється виявленню гематом при відшаруванні плаценти. При наявності незначної відшарування, площа якої не перевищує чверті всієї плаценти, прогноз для плода є сприятливим. Гематома великих розмірів може привести до загибелі плоду.Передлежання плаценти не вимагає спеціального лікування. Пацієнтці рекомендується щадний режим з виключенням факторів здатних привести до погіршення стану і появі кровотеч. Вагітним рекомендується уникати фізичних навантажень і стресових ситуацій.При наявності серйозних крововтрат потрібна госпіталізація. В умовах стаціонару проводиться лікування анемії і нормалізація скоротливої ​​діяльності матки. Посилення ознак, що характеризується сильною одномоментної крововтратою з паралельним зниженням кров'яного тиску, є показанням для проведення екстреного кесарева розтину. При повному передлежанні розродження природним шляхом неможливо, тому в даному випадку кесарів розтин є абсолютним показанням.Неповне передлежання може стати причиною розвитку гіпоксії плода, крім того нерідко спостерігається ослаблення пологової діяльності. Особливу увагу жінці приділяється в післяпологовий період, під час якого кровотеча може поновитися.

Немає коментарів:

Дописати коментар