Шукати в цьому блозі

субота, 11 серпня 2012 р.

Людські гази - варти здоров'я

Як правило, легше нам говорити про секс і гнилих зубах, ніж про людські газах. Навіть сама природа пускає гази. Але розповісти лікареві про свої газах нам важко. Ми намагаємося про це не думати. І коли гази з кишечника виходять всупереч нашій волі, ми хочемо провалитися крізь землю. Про те, як часто випускаються гази і який їхній запах, вирішує наша дієта. Іноді, надмірні "вітру" - це симптом хвороби.

Людський організм виробляє в день - від 180 до 720 г газу. Фізіологія має свої власні закони. Наведені цифри ясно показують, що кількість газів сильно варіюється, а стандарти широкі. Гази, що зібралися в кишечнику, не мають запаху, а змінюються в результаті бродіння. Кожен з нас має кілька культур бактерій, відповідальних за перетравлення залишків їжі. Чим більше проблем з травленням і повільніше обмін речовин, тим більше "зіпсовані" залишки. Тоді виробляється більше газів, у тому числі метану, а також кислот, які роблять гази виключно неприємними. Неважко помітити й відчути, що деякі продукти в нашому раціоні мають великий вплив на збільшення виробництва газів у кишечнику. Звичайно, залежно від індивідуальних особливостей, ми несемо великі і малі наслідки нашої дієти.

Однак якщо надлишок газів є вашою проблемою, варто обмежити споживання капусти і овочів, бобових, ріпчастої цибулі, буряка і капусти кольрабі. Також зверніть увагу на сирі фрукти, горіхи, крупи, хліб, гострі приправи, і навіть алкоголь і солодощі. Звичайно, зберігайте помірність. Серед них є й корисні продукти, без яких дієта стане біднішою і навіть шкідлива. Ви не можете просто виключити все з раціону, а, скоріше, терпляче шукати винуватця. Перевірте, що саме у вас викликає небажані реакції, і обмежте шкідника, знайшовши йому безпечну заміну. Здавалося б, нейтральна їжа, якщо має жир і шкідливі добавки, може призвести до революції в животі. Звичайно, таке меню для багатьох з нас неприйнятно, особливо у свята, або на дні народження. Іноді кожен повинен "пустити вітер". Це зрозуміло, але потрібно зважати на наслідками. На щастя, є способи, які зменшують наслідки переїдання. Перш за все, важко перетравлювати делікатеси. Крім того імбир, майоран, кмин, м'ята або плоди ялівцю зроблять процес травлення легше, і виробництво газів може бути менше. Ці трави діють також як проносне, так що м'ята або імбирний чай під час бенкету обмежить виробництво газів, а потім полегшить безпечне їх видалення. Це вирішить проблему здуття живота, і скоротити тривалість газів. Забудьте про лимонаді. Всі газовані напої збільшують імовірність того, що кишечник не буде контролювати гази.

Ви курите? Часто вживаєте жувальну гумку? Можливо, що саме тому ви часто боріться з здуттям живота, а потім газами. Під час паління, жування або прийняття їжі, ви ковтаєте багато повітря, а це безслідно не зникає. Коли вже ви відчуваєте, що гази буквально вибухають зсередини, у відокремленому місці виконайте вправи, що розслаблюють м'язи живота. Гази швидше покинуть товстий кишечник. А це хороший момент позбутися їх без свідків. Якщо вашою проблемою не є сам факт і кількість вихідних газів, а швидше той факт, що у вас немає над ними контролю, простежте, коли це станеться. У деяких людей, звичайну каву сильно розслабляє сфінктер, що сприяє спонтанному виходу газів з кишечника. Якщо випускаєте гази до 15 разів на день, ймовірно, все в порядку, хоча вам це може не сподобатися. Трохи вищий результат також не означає проблеми зі здоров'ям, але не заважало перевіритися у лікаря. Не соромтеся говорити на цю тему: він теж пускає "вітер". Консультація рекомендується і тоді, коли газів занадто багато, без всяких на те причин. Здуття живота викликає особливо серйозні проблеми, і ті ж "вітри", здаються більш смердючими. Надлишок газів і хворобливе здуття живота може виникнути у людей, заражених паразитами (особливо лямблії), з хворими підшлункової залози, жовчного міхура, або страждають від синдрому роздратованого кишечника. Іноді виявляється навіть у людей з проблемами нирок, серцево-судинної системи або неврозу. У разі передбачуваної причини шлунково-кишкового тракту, терапевт направить вас до гастроентеролога. Про вибір іншого фахівця часто вирішують додаткові аналізи (крові, сечі, рентген).

Немає коментарів:

Дописати коментар